Blommiga mormorsrutor

180310 filt2

Jag tror faktiskt inte det finns något mer känt eller älskat när det gäller virkning. Mormorsrutor – så lätta att vem som helst kan klara av att virka dem, så  mångsidiga att du kan skapa nästan vad som helst av rutorna och bara fantasin sätter gränserna för färgkombinationerna. Idag finns det dessutom mängder av variationer på själva rutornas mönster så som dessa blommor till exempel.

När jag började den här filten hade jag redan virkat en traditionell mormorsrutefilt så jag ville ha lite variation. Jag valde därför ett mönster som inuti ser ut som en blomma. Du hittar originalmönstret här.

Mina sex bästa tips om mormorsrutor:

  • Välj färger du gillar, det blir så mycket roligare att virka
  • Ju fler färger du blandar, desto mer tid tar det
  • Fäst alla garnändar medan du virkar
  • Virka ihop rutorna på sista varvet, så slipper du ha en hög med rutor som aldrig blir hopsydda
  • När du virkar går det åt betydligt mer garn än når du stickar, välj ett billigt, gärna tjockt garn. Bomullsgarn brukar gå att köpa hyfsat billigt. Är de inte tillräckligt tjocka går det utmärkt att virka med två trådar.
  • Är du nybörjare är det lättare att virka med ett garn som er tvinnat än ett som inte är det.

180310 filt3

Färgställningen var given, den skulle passa vår framtida skolsal även fast jag var långt ifrån säker på att jag skulle ha tålamod att virka en hel filt. Men de söta blommorna var så roliga att virka att jag hade svårt att sluta. Garnet jag fastnade för, mest för att det var billigast, var ett återvunnet bomullsgarn vars namn jag tyvärr glömt.

180310 filt4

linje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: