Ljusfat och rosor

Lufttorkande lera är väldigt annorlunda mot vanlig lera. På många sätt betydligt lättare att forma och mer elastisk. Den påminner i mycket om till exempel sockerpasta som är lätt och smidig att forma, speciellt om man tillsätter ett pulver som gör det mer elastiskt.

rosor3

Ett tag arbetade jag mycket med just lufttorkande lera, kanske mest för att den är så lätt att använda utan någon speciell utrustning och dyrbara investeringar men också för att jag älskar att göra blommor. Ovan ett ljusfat med tillhörande rosor. Tyvärr är slutresultatet, det torkade alstret inte speciellt likt den keramik som kommer ur en ugn. Den lufttorkande leran blir inte lika tung och tål givetvis varken vatten, kyla eller värme. Däremot är den inte lika ömtålig för slag.

rosor2

Ljusfatets mönster kommer från ett verktyg som jag tidigare hade till sockerpasta, en slags tunn silikonmatta som, om man kavlar ut leran eller sockerpastan tillräckligt tunt, skär ut mönstret. Otroligt läcker att ha på en tårta. Se bild här. 

rosor4

Ljuskoppen är gjord med samma princip man ofta använder med riktig, keramisk lera. Dock är den självtorkande leran betydligt svårare att få att sitta ihop när man ska sätta ihop tunna kanter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: