Pulsvärmare för nybörjare

Mönster för nybörjare med youtubelänkar hittar du längre ner.

Det är väl ungefär 25-30 år sedan som jag stickade på riktigt. Alltså mer än ett par benvärmare eller liknande. Hade du frågat mig i somras om jag inte skulle ta och sticka något hade jag svarat ”Absolut inte, det är ju så trist, och jobbigt”… men. Men ska aldrig säga aldrig. Plötsligt en dag så fanns den där. Lusten att sticka. Jag rotade fram ett garn, för restgarner har jag gott om, och började sticka en sjal. När den var färdig fortsatte jag med en tröja, som tyvärr blev lite stor, men ändå ganska fin, den kommer så snart den är blockad, och sedan beställde jag garn till en tröja till Isabel. Men dess emellan, i väntan på de stickor jag glömde att beställa med garnet, var jag ju tvungen att sticka något annat.

Sambon frågade häromkvällen när jag låg i sängen och stickade, ”Är du besatt eller?”. Absolut. Fullständigt. (Fråga mig inte varför det tog honom så lång tid att notera detta). Ni kan väl ha en gissningstävling hur länge det kommer att vara. Jag är, som vissa vet redan, ganska ombytlig i mitt pysslande.

pulsvarmare2

De här superenkla pulsvärmarna är ett bra projekt för den som inte är så van eller inte van att sticka med strumptstickor. Själv kan jag inte klara av att hålla ordning på alla de där stickorna så jag gick till Youtube för att ta reda på hur man stickar med magic loop-metoden. Det är när du använder en helt vanlig, lång (80cm) rundsticka för betydligt smalare saker. Riktigt bekvämt när man väl får in snitsen.

pulsvarmare3

Jag stickade med ett garn som heter Paris från drops. Den är för stickor nr 5 men jag använde nr 4 eftersom jag tydligen stickar löst. Det är möjligt att garnet inte längre finns, men då kan du välja vilket garn som helst som kräver den stickstorleken. För mig gick det åt lite drygt ett garnnystan, mina pulsvärmare blev ca 20 cm.

 • Lägg upp 38 maskor och sticka första varvet rät.
 • Andra varvet stickar du avigt.
 • Varv 3 och 4 stickas rät.
 • På varv fem stickar du ihop två maskor. Sedan gör du ett omslag på sticknålen och därefter repeterar du det hela tills du stickat runt.
 • Varv 6 och 7 stickas rät.
 • Varv 8 stickas aviga
 • På varv nio minskar du 2 maskor. Jag minskade en i början av varvet och en i mitten genom att sticka ihop två maskor.
 • Därefter minskar du på samma sätt på var fjärde varv tills du minskat 10 maskor och alltså har 28 maskor kvar.
 • Fortsätt sedan sticka räta maskor varv efter varv tills dina pulsvärmare är så långa du vill ha dem minus fyra centimeter. Dvs 4 cm kortare än de ska bli.
 • Nu stickar du ett varv med varannan maska rät, varannan avig. När du kommer till slutet av varvet stickar du avig maska på rät och rät maska på avig. Detta kallas mosstickning. Du gör totalt 4 sådana varv.
 • Sticka sedan två varv räta och upprepa därefter varv 5, dvs 2 maskor tillsammans och ett omslag varvet ut.
 • Sedan stickar du två räta varv.
 • Du avslutar med två varv mosstickning, och avmaskar på det tredje varvet som du också stickar som mossticking. Avmaska löst.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: