Lusthus för tidig vår

Min sambo beslöt sig för att vi var tvungna att ha ett lusthus. Jag kommer inte ihåg exakt när, men troligtvis redan innan vi ens köpte huset. Ganska snart bestämde han sig för var han skulle ställa det lilla lusthuset, beställde det och började gräva en grop i trädgården.

Men… nu blir ju livet sällan som man planerat. Det omonterade lusthuset fick vackert stå kvar i vedbon och vänta på att vi skulle ha tid att måla och bygga. Den iordningställda plätten för lusthuset, framför huset, fick stå kvar med sina jordankare och pryda sin plats… eller vad man nu ska säga om en förfärligt ful hög av grus.

Orsaken var att jag fick helt annan idé den sommar som lusthuset skulle byggas och tiden vi hade användes istället till att bygga en pool. Och när poolen väl var klar ville vi självklart ha ett däck runt den. Och när däcket var klart… så kom vi fram till att lusthuset faktiskt skulle göra sig utmärkt som ett litet poolhus. På däcket.

Sagt och gjort. Förra hösten blev lusthuset klart, precis lagom tills det blev så kallt att vi inte kunde sitta där. Och grusplätten framför huset? Jo då. Den står fortfarande kvar. En dag kanske det blir platsen för ett växthus. Men inte i år, för i år har vi grävt en helt ny grop att fylla med grus.

lusthus 3

Nåväl, åter till lusthuset. Som alla vet, efter regn kommer sol, och efter vintern kommer en vår, om än lite tveksamt och smygande. Långt innan luften blev varm och snön smälte kunde vi sitta i det soluppvärmda lusthuset och njuta av att fika och få en försmak av våren. Plötsligt tyckte jag inte alls att sambons dröm om ett lusthus var så tokigt ändå.

lusthus 2

Nackdelen med ett lusthus är, hör och häpna, dess form. Det är inte helt enkelt att möblera ett relativt litet utrymme som dessutom är runt. Hade jag fått besluta helt själv, och inte behövt bry mig om gäster och vad som är mest praktiskt, hade jag förmodligen inte haft bord och stolar utan två sköna fåtöljer med fotpallar och ett litet bord att ställa kaffekoppen på, mysiga filtar, någon typ av värme för sena kvällar och massor med ljus.

lusthus 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: