Akvarell – svårare än jag trodde

YouTube är för kanske nutidens största källa till lärdomar. Ibland undrar jag om vi inte helt skulle kunna skippa skolan och bara köra YouTube dagarna i ända för barnen.

Men YouTube är också, förmodligen, det bästa stället att bli lurad på. Näst efter Pinterest.
akvarell7

Första gången jag provade på att måla en tavla var sisådär 30 år sedan. Ung och självsäker som jag var så köpte jag akrylfärger, tog fram en spegel och tänkte måla ett självporträtt.

akvarell6

Jag tror inte jag behöver berätta vad som hände sedan? Vi kan väl bara konstatera att det var tur att Instagram, Fb och liknande inte var uppfunnet då och jag satt ensam i mitt kök. Porträttet… om man nu kan kalla det så, placerades omsorgsfullt i sophinken.

akvarell5
Den där känslan av misslyckande satt kvar länge och jag var helt säker på att jag var värdelös på att rita, måla och skapa. Jag vet inte hur långt senare som jag började ta mod till mig men länge var det mest möbler och korgar jag målade.

akvarell4
I våras någon gång blev jag allt mer intresserad av alla klipp på Insta som visade akvarellmålningar, dvs processvideor. Det såg ju så enkelt ut. Hur svårt skulle det kunna vara? Jag funderade länge på det. Till slut beslöt jag mig för att det skulle kunna vara ett ganska billigt misslyckande i förhållande till vad jag vanligtvis kan lägga på konstnärsmaterial, så varför inte testa.

akvarell3
Sagt och gjort, jag gick till Clas Ohlsson (så klart) och inhandlade en liten låda med färger, ett block med vykortsstora papper och beställde några penslar. Sedan satt jag och stirrade på mina färger och papper och tänkte att så länge jag inte testar kan jag ju inte misslyckas.

akvarell2

Å andra sidan skulle det inte heller bli något resultat men vad gjorde väl det? På det viset kunde jag ju leva på hoppet.

akvarell1b

Så småningom började jag dock testa penslarna, gjorde några färgpaletter, försökte dra några streck och kikade lite mer på Insta och Youtube.

Slutligen bestämde jag mig för att offra ett dyrbart papper och målade bilden med sjön ovan. Blev jag nöjd? Knappast. Att det var första försöket spelade ingen större roll, för jag hade ju liksom sett alla dessa videor där alla målade så vackert utan minsta ansträngning så hur svårt kunde det vara?

Skitsvårt.

Blir man bättre på det av att träna?
Svårt att säga. Jag tycker nog att det mer påminner om någon slags obskyr dans, ett steg framåt och två bakåt. Men i likhet med att dreja så är det avkopplande. Dessutom älskar jag alla färger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: