Allure of the Seas

Som jag nämnde i mitt förra inlägg kryssade vi på Allure of the seas, som är ett av världens största kryssningsskepp, tillsammans med sitt systerfartyg, Harmony of the Seas.

Allure är 360 meter lång och har 5400 gäster, cirka 2000 personer som är besättning, 18 däck och 2700 hytter. Ganska stort med andra ord. Var det trångt och jobbigt frågar sig säkert vän av ordning? Behövde vi göra som på charterhotellen – gå upp i gökottan och slänga ut handdukar på solstolarna vid poolen för att få plats? Fick vi ta trapporna för att hissen var upptagen? Stå i kö för frukosten? Och hur gick det att kliva på och av båten?

Svar nej. Visst var det folk vid poolen de dagar vi kryssade (två hela dagar). Men det fanns alltid gott om solstolar att välja mellan. Ibland fick vi vänta lite på hissarna, och en gång hände det att det var kö till frukosten, men i det stora hela så funkade allt smidigt och jag hade aldrig ont av att det var för mycket folk.

allure1

Vi valde att boka vår resa direkt på royalcaribbean.se (RC) och flög direkt från Gardemoen till Fort Lauderdale med Norwegian. Fördelen att boka på det här viset är naturligtvis att det blir betydligt billigare än att köpa en paketresa via TUI eller Ving mfl. Dessutom är det så att om man bokar via de skandinaviska siterna för RC ingår både service och dricks, något som tillkommer med 140 kr per person och dag om man bokar via de amerikanska bokningssiterna. Såvida man inte väljer svit som hyttkategori, då tillkommer en ännu högre summa. Dessutom ingår all mat och dryck i form av vatten, juice och kaffe. Vill man dricka annat kan man lägga till diverse former av dryckespaket.

allure2

Vi valde en utsideshytt med balkong. På bilden är balkongen bakom mig och dusch och toalett finns till höger om dörren. Varje morgon medan vi åt frukost bäddades och städades det i hytten. Varje kväll, medan vi var på restaurangen och åt trerätters middag och blev serverade av vår egen hovmästare och hans assistent, kom vår husa och bäddade upp sängarna, fällde ner bäddsoffan och såg till att allt var rent och fräscht. Tyvärr blev det då också lite trångt i hytten, med tre stora resväskor, men vad gjorde det när man kunde gå ut i den varma natten och njuta av månskenet på balkongen?

allure1c

Man kan fråga sig hur dyr denna resa egentligen var. Faktum är att om vi bara hade valt att ta en hotellnatt, flyg och kryssning så hade det förmodligen inte blivit särskilt mycket mer kostsam än de All inclusiveresor vi brukade åka på till Turkiet. Naturligtvis hade också kunnat lägga betydligt mer pengar på dryck, shopping och framför allt utflykter som i RC:s regi kostar från 600 kr per person till… tja, 2000 för en normal utflykt och hur mycket som helst om du vill göra något exklusivt så som att ta helikopter till Chichen Itza.

allure1d

Nu undrar du kanske om vi fick stå i kö för att checka in på fartyget och om det inte var jobbigt varje gång vi skulle i land? Det var ju trots allt i runda slängar 6000 personer som skulle avsluta sin kryssning och lika många som skulle påbörja den, allt under loppet av en vanlig arbetsdag på en söndag.

Men… nej. Royal Caribbien hade visst gjort detta med kryssningar förut. Vi fick redan hemma en slot-tid för när vi skulle få gå ombord, 13:30-14:00. Vi anlände i vår Uber-bil, någon tog våra stora resväskor och visade oss vägen till entrén. Där togs vi emot av någon som visade oss till en ledig gränskontrollant som kollade våra pass och ställde frågor i stil med ”har vi haft Ebola? Zika? Tänkte vi göra något terroristattentat?”. När vi svarat på alla frågor fick vi åka rulltrappa upp till denna enorma hall, full med rader av stolar.

allure0

I tur och ordning fylldes raderna på medan andra rader fick order om att börja gå ombord. Vi väntade kanske totalt 15 minuter och sedan fick vi börja gå ombord.

Äventyret kunde börja!

Missa inte mitt nästa inlägg, då blir det massor med bilder från Allure!

 

alluremoon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: