Nybakad keramik

Här kommer ett litet avbrott från reseskildringen, men stanna kvar, för mer härliga semesterbilder finns.

keramik5

Förra helgen tog jag mig tid att glasera och bränna en del av allt jag skapat under den senaste kursen. Tyvärr är det inte mycket mitt kritiska öga kan finna nåd för så det mesta kommer gå till återvinning på annan ort inom en snar framtid. Sopstationerna måste ju också ha något att göra.

Men trots det varierande resultatet, som främst beror på att jag kladdat, spillt och tafsat för mycket, så har jag lärt mycket av denna bränning. Och inget av det jag gjort är jag speciellt fäst vid så det gör faktiskt inte så mycket.

keramik2

Att glasera är svårt. Det ska dels doppas i rätt konsistens av glasyren och i lagom länge. Dessutom bör man vara försiktig med damm och kladdiga fingrar. Det verkar som jag missat alla dessa råd denna gång, men som väl är har inget fastnat i sättplattan. Alltid något att glädjas åt, om än lite.

keramik3

Just denna gång har jag bara använt Mayco doppglasyrer. Denna ovan heter Green tea och blev en vacker grön nyans som nästan ser ut att vara lite pärlemorskiftande. Dock har jag lyckats göra något som givit kala fläckar lite här och var på godset. Om denna glasyr är tänkt att vara perlemoraktig eller om den bara hade behövt lite högre temperatur ska jag låta vara osagt. Min ugn är något av en gåta vad gäller exakta temperaturer.
Det positiva med Mayco är att deras glasyrer sällan rinner, i alla fall är det vad jag hört och så här långt stämmer det ganska väl. Det negativa är att om man som jag är nybörjare är det svårt att veta vilken konsistens doppglasyrerna ska ha då det inte finns några flyttal att gå på. Ett osäkerhetsmoment som tillkommer alltså.

Efter denna bränning tror jag mig hittat ett tal som verkar funka, nämligen ca 45.

keramik4

Den här blåa nyanser heter Stoned Denim och ser ju precis så ut tycker jag. Den blir väldigt snygg just vid skärven och där den ligger lite tunnare.

Glasyrerna köper jag på Art4fun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: