Chichén Itzá, Mexico

Chiit1

Chichen Itza, Mayafolkets stad mitt i Mexicos urskog är en av världens sju nya underverk. För mig var besöket här ett av de absoluta höjdpunkterna på vår resa. Å andra sidan var hela resan en enda höjdpunkt och det är därför svårt och orättvis att utse just Chichen Itza till THE Höjdpunkt…

Chiit2

Kukulcántemplet är från Mayatiden, men staden bär spår av flera kulturer. Det invaderades nämligen av Itza-folket under 900-talet. Kukulcan var, vad jag förstår, en orm-gud, och just precis vid vårdagjämningen kan man se honom sakta ringla sig uppför trappan. Eller ja, hans skugga i alla fall. Bakom templet pågår utgrävning av flera våningar som ligger under jord.

Chiit3

Som jag nämnde i början ligger staden mitt ute i ingenstans. Från Cozumel, där vårt fartyg lade till, åkte vi båt till fastlandet och sedan cirka 2,5 timmar på en spikrak motorväg utan någon som helst trafik. Vi hade två helt underbara reseledare som jag önskar jag kunnat spela in, för allt de sa var både intressant och ibland roligt också, men tyvärr är mitt minne mer som teflon och inte mycket fastnade.

Chiit4

Tack vara den långa resvägen blev vårt besök på platsen ganska kort, mindre än två timmar. Och ska vi vara helt ärliga så var vi faktiskt ganska nöjda med det, som du kanske förstår var värmen, mitt på dagen, mitt i djungeln, inte att leka med.

På bilden ser man den stora bollplanen. Vår guide berättade om en tung boll som inte studsade, att den skulle genom den lilla lilla ringen till vänster högst upp på väggen i bilden och att vinnaren blev ärorikt halshuggen? Men som sagt, mitt minne är inte vad den borde vara.

Chiit7

Även här en del av bollplanen.

Chiit8

Värmen till trots kunde jag inte låta bli att slås av historiens vingslag. Det är helt magiskt och otroligt spännande att se dessa pyramider, så snarlika de egyptiska. Och att dessutom veta att de byggdes utan att varesig djur eller hjulet användes. Mycket märkligt.

Chiit9

Chiit5

I bakgrunden här och nedanför syns Los Guerreros, krigartemplet. 

Chiit6Chiit11

Ansiktsdekorationerna hör också till krigartemplet. Vår guide pratade något om huvudformen men jag kommer tyvärr inte ihåg vad han sa.

Chiit10

Självklart fanns det även viss försäljning av souvenirer, men i motsats till vad man kan tro så var det ingen av försäljarna som var särskilt påflugna och det som såldes var faktiskt billigast på hela resan, för självklart fanns mycket av det som såldes här också på andra ställen.

Jag hade trott att det skulle vara obehagligt mycket folk på en plats som denna men som du ser på bilderna var det inte störande mycket människor, kanske för att det är så stort eller för att vi inte kom under högsäsong.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: