Dekaler och lavalera

keramik apr 14 a

Så har jag äntligen bränt lavaleran från Cebex och det visade sig ge ett lite annorlunda resultat än den lavalera som jag köpte från Lermakeriet. Det är helt fantastiskt att det alltid verkar finnas något nytt att lära sig om denna underbara värld av lera.

keramik apr 14 b

Denna lera heter grå lavalera på Cebex men som synes ger den ett ganska vitt resultat. Lavaprickarna i den är betydligt grövre och mer markanta. Det verkar också som att lavaprickarna sväller, eller helt enkelt inte krymper lika mycket som resten av leran, vilket gör att ytan godset blir lite knottrigt där det finns lavaprickar under leran. Det är inte jättemycket, men är man perfektionist kan det vara en anledning att reta sig. Det blir som små små prickar som känns när man drar fingret över dem.

Fatet ovan var ett test för mina större fat som ska bli tallrikar. De har samma form som denna men är stora som mattallrikar. Den här är glaserad med kristallglasyren, min favorit. Därefter har jag satt på dekaler.

keramik apr 14 c

Det blev också ett gäng med äggkoppar. De var fem stycken från början men tyvärr sprack den ena, den var alldeles för tunt drejad i botten. Den turkosa glasyren har jag tidigare sagt verkar vara väldigt stabil att arbeta med. Den rinner inte och den lägger sig slätt och fint även om man råkar slarva lite. Den här gången tog jag nog lite för mycket i godset och två av äggkopparna fick små vita fläckar. När jag stod med dekalerna så tänkte jag att det kanske är ett bra sätt att rädda dem, och se, det funkade.

keramik apr 14 d

Dekaler fungerar lite som nageldekaler. De sitter på ett ark som ska doppas i vatten, när pappret bakom är tillräckligt blött kan man dra bort dekalerna och föra över dem till det glaserade godset. Till en början kan man flytta omkring dekalerna till sin rätta plats men när de torkat går de inte att flytta. Det är viktigt att få bort allt vatten under dekalen och att låta dem torka cirka 4-8 timmar innan man bränner godset på 795 grader.

keramik apr 14 e

Äggkopparna är drejade i vanlig vit lera men själva blomdekorationen är av lavalera.

keramik apr 14 f

Två små skålar fick också dekaler, bara för att det faktiskt är lite vanebildande med dekaler. Skålarna är vitglaserade på utsidan med en ny glasyr som jag testar. Den verkar fungera fint hittills. Tyvärr rann det in lite vit glasyr i den större skålen när jag doppade den utvändigt. Eftersom jag redan doppat den i turkost invändigt så tänkte jag att jag lika väl kan testa hur det blir om man doppar godset två gånger, en gång turkkost och en gång vitt. Resultatet blev lite ljusare turkost.

keramik apr 14 g

Ännu ett litet test, ett litet fat som går att ha till lite av varje.

keramik apr 14g

Slutligen, men inte minst, min skål som passar perfekt till våren när syrenerna snart står i blom. Tyvärr var jag lite oförsiktig även med denna och det blev några fingermärken på insidan. Jag får fundera lite till på hur jag löser det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: